Kwaliteit

Bij vleesboerderij Van Driessen draait alles rond KWALITEIT en deze dorgedreven focus op elke schakel van het proces vertaald zich uiteindelijk in een (h)eerlijk stukje vlees.

Onze kwaliteit is te herkennen aan het “HOEKENAERE” label.

Alles begint bij de juiste selectie

Al van in het begin hebben wij ervoor gekozen om niet 100% voor een bepaald ras te gaan, maar 100% voor kwaliteit te gaan.

Om te bepalen of een beest veel potentieel heeft, is er een hele hoop vakkennis, ervaring en inschattingsvermogen nodig.

Er wordt onder andere nauwlettend gekeken naar een sterk en gezond uiterlijk, de bespiering, de botstructuur en het loopvermogen.

Dat Paul als tiener reeds gepassioneerd met het afmesten van diverse vleesrassen bezig is, vertaalde zich al meermaals in eerste prijzen op de meest gerenommeerde veilingen en keuringen.

Beter voorkomen dan genezen

Zodra de aangekochte beesten bij ons arriveren, wordt er een grondige, tweede checkup gedaan door en gespecialiseerde veearts. Overplaatsingen kunnen immers altijd voor en verminderde weerstand zorgen.

Alle dieren worden gewassen en geschoren. Een zuivere huid werkt ook weerstand verhogend.

Ziektes als de Canadese griep en pinkengriep worden gevreesd door elke rundveehouder. Tweewekelijks worden onze beesten gecontroleerd op deze griepen.

Goede voeding = goed vlees

Door de jaren heen stelde Paul een  uitgebalanceerd voedingspakket samen op basis van vitamines granen, suikerbietenpulp, aardappelen,maïs, hooi en gekookte bruine bonen. -> Paul staat bekend als “die man die nog boontjes kookt voor z’n beesten”

Alle voedingmiddelen worden apart aangekocht en ter plaatse gemengd.

Daarnaast worden alle voedingsmiddelen zéér intensief gecontroleerd op kwaliteit. Ook hier wordt niets aan het toeval overgelaten!

Groeien in alle rust

Eén van de meest nefaste invloeden op de smaak en de malsheid van een goed stukje vlees is stress:

De meest ingrijpende handelingen voor de runderen is zonder twijfel het transport.

Bij Vleesboerderij Van Driessen werken we al jarenlang samen met hetzelfde transportbedrijf.
Redenen hiervoor zijn:

  • De modernste veewagens uitgerust met verstelbare vakken en anti-slip vloeren.
  • Rustige omgang van de transportmedewerkers met onze dieren
  • Luchtinlaat/ventilatie afhankelijk van de weersomstandigheden
  • Rechtstreekse verplaatsingen zonder tussenstops

Elk dier heeft z’n eigenheid en karakter. Hierdoor is het ook zo dat niet alle dieren samen met elkaar op stal kunnen/willen staan. Ook dit facet beheerst Paul als geen ander!

De juiste stalindeling is van gigantisch belang om een zo stressvrij mogelijke atmosfeer te verkrijgen.

Eens de correcte stalindeling is opgemaakt, dan blijven de dieren zo staan voor de rest van hun verblijf en zelfs tijdens de verplaatsing naar het slachthuis.

Klaar voor consumptie

Zodra de dieren het juiste gewicht hebben bereikt, vertrekken ze naar het slachthuis. Zelfs in deze laatste fase van de levensloop is stress zo doorslaggevend dat het de hele keten voorafgaand aan dit moment negatief kan beïnvloeden…

Als kweker spreekt men hier niet graag over en als consument wil u er zo min mogelijk van weten, maar wij hebben er voor gekozen om toch één en ander over deze fase uit de doeken te doen:
We hebben het tenslotte toch over een (h)eerlijk stukje vlees…

Net zoals de transporteur streng geslecteerd werd, is dit ook het geval met de keuze van het slachthuis. Wij werken met een ambachtelijk slachthuis en niet met een industriële variant:
In dit slachthuis worden zo’n 30 à 40 beesten per week geslacht van diverse kwekers. Dit in tegenstelling tot een industrieel slachthuis waar dit aantal makkelijk per uur verwerkt wordt…
Snelheid is voor ons uit den boze!
Rust, sereniteit en top hygiëne zijn van uitzonderlijk hoog belang.
Ook hier controleert Paul ALTIJD de gang van zaken  persoonlijk!